TörténelemÓra: Zenith El Primero #2

Sziasztok!

Végre sor került a  TörténelemÓra sorozat folytatására, a második részben a Zenith El Primero történetét foglalom össze. Az El Primero 1969-ben jelent meg, sok más high-end órával együtt mint plédául a Heuer Moanco de mégis kitűnt kortársai közül, így megszületett az első itegrált autómata nagy frekvenciájú kronográf, ami mai napig az egyik legjobb ár-érték arányú kronográf a piacon. Az El Primeronak fontos szerepe volt a Rolex Daytona történelmében is hiszen az első Daytonákban Zenith szerkezet volt. 

Az 1970-es évekbe megyünk vissza a quartz válság idejére. A válság idején a magas precizitású mechanikus órákat leváltották az egyszerű és olcsó quartz szerkezetek. Ez hatalmas veszteség volt a svájci óraiparnak mivel Svájc inkább a tradicionális órakészítés mellett tette le a voksát. (Mellékesen a Blancpain márka ezért húzta le a rolót míg újra nem élesztették. "Blancpain has never made a quartz watch and never will." HU: "Blancpain soha nem csinált quartz órát és nem is fog.") Sajnos a kellő izgatottság nem volt meg az El Primero esetében sem és a japán Quartz szerkezetek kezdték kiszorítani a Svájci piacot. (Ezért jött létre a Swatch group, 1983-ban a SSIH és az ASUAG összeállt, hogy megmentsék a piacot és létrejött az ASUAG/SSIH ami később a Swatch Group lett.)

 

LxTimepiece – Aktuális óráink a Chrono24-enA feltételezett első El Primero az A384 volt hasonló az elrendezése a mai El Primerokhoz, majd később az A386 amiben már megjelennek a modern El Primero jegyei mint a 3 különböző színű kicsit egymásra rakott subdial és kerek tok ami előde a Defy szériának. 

(Kép: Chrono24)

 

A Zenith leállíttatta a mechanikus órák gyártását. 1969-1975-ig kb 32.000db-ot gyártottak de a történetnek még nincs vége. 

 

Charles Vermont a Zenith órásmestere aki a Workshop 4-ben dolgozott a szerszámok  elárverezése helyett kockára tette a munkahelyét és elrejtette a szerszámokat, terveket és nyomógépeket egy befalazott szobába a Zenith padlásán. Összesen 150 műszert és szerszámot rejtett el ezzel megmentve az órát mivel ezek a szerszámok elengedhetetlenek voltak a Caliber gyártásához.

Egy évtizeddel később az 1980-as évek végére újra fellendült a mechanikus órák piaca és ezzel arányosan megnőtt a kereslet a Svájci órák felé, ekkor a Zenith elkezdett más gyártókat is ellátni szerkezetekkel és szükség lett volna az El Primero szerkezetekre. Beigazolódott amire Charles Vermont megjósolt, a piac csak egy változáson esett át de nem mentek ki a mechanikus órák végérvényesen a piacról.Charles Vermot - El Primero's Guardian - ZENITH - ZENITH

Charles Vermont az 1970-es évek elején.

(Kép: Zenith Watches)

Először csak a raktáron lévő szerkezeteket adták el az Ebel-nek de a gyártás újra beindult amikor a Rolex fejleszteni akarta a Daytonát (Cosmograph) egy automata szerkezttel. A Rolex nagy mennyiségben rendelt az El Primero Caliberből és Charles Vermontnak hála teljesíteni tudták a Rolex kérését, ezzel újraindult az El Primero gyártása is 1984-ben. Ma 50 évvel később még mindig gyártósoron van az El Primiero és azóta rengeteg különböző modellel állt elő a Zenith ezzel is életben tartva az órát. 

A Zenith emléket állított Charles Vermontnak és az El Primero történelmének amit a weboldalon megnézhetsz -----> ITT.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://onwrist.blog.hu/api/trackback/id/tr1018052616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

OnWrist

Hello! Örülök hogy itt vagy. Azért indítottam ezt a blogot, hogy hasonló hobbista órásoknak és gyűjtőknek egy személyes és közvetlen órás blogot indítsak és tartalmat gyártsak.  Rengeteg inspiráció volt nekem a kronometer.hu (főleg a youtube csatornájuk miatt) és rengeteg más, külföldi youtuber is, ezért a napokban elhatároztam, hogy elszánom magam és életemben először blogot indítok. Az egész motiváció e mögött csak az hogy tartalmat gyártsak arról amivel szeretek szabadidőmben foglalkozni és talán egy jó közösséget összekovácsolni.  Heti posztok várhatóak. :) Instagram: https://www.instagram.com/passtime808/ Youtube: Majd.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása