Órás kifejezések amiket érdemes tudni! + Rolex szótár.

Rengeteg különböző órafajta érhető el és kismillió márka közül választhatsz
és ha óravásárlás előtt állsz akkor ezeket a kifejezéseket érdemes észben tartani a megfelelő óra kiválasztásához.
Persze ha csak szeretnéd bővíteni a tudástárad órák terén akkor is érdemes végigolvasni.
Tömérdek cikk van a neten arról, hogy milyen alkatrészekből áll egy óra ezért azokat a terminológiákat próbáltam összegyűjteni
egy listába amikkel találkozhatsz vagy csak szimplán érdekes.

 

Alapok:

#1 Mainplate 

Az óraszerkezet alapja mire a mechanikus szerkezet többi részét erősítik.

 

#2 Mainspring

A torziós rugó amit ha felhúzunk akár kézzel vagy ha automata óránk van akkor forgatóval vagy a rotor segítségével viselés közben, akkor megfeszül ezzel eltárolja a járástartalékot.

 

#3 Járástartalék 

Az a megadott idő ameddig a mechanikus vagy automata óra egy teljes felhúzással működni képes. Általában 48 óra a legtöbb óra járástartaléka de sok felsőbb kategóriás óra jóval túllépi ezt.

 

#4 Kézi húzós óra (Mechanikus)

Olyan óra aminek csak kézzel húzható szerkezete van.

 

#5 Automata

Automata szerkezetes óra, amit a rotor mozgása húz fel viselés közben.

 

#6 Quartz

Olyan óra ami a quartz elem rezgésével vezérelt szerkezet.

 

#7 Caliber

A "szerkezet" szó szinonímája amit akkor használunk ha a gyártó saját nevet ad a szerkezetnek. (manufaktúra vagy in-house)

 

#8 Búvár óra

Olyan óra ami legalább 200m-ig vízálló és megfelel az ISO 6425 szabvány-nak.

 

#9 Swiss made 

Olyan órák amelyek szerkezete és tokja legalább 50%-ban Svájcban készül, kerül beszerelésre és beállításra.

 

#10  Manufacture d’Horlogerie ("In-house")

Francia kifejezés ami arra utal, hogy óragyártók a saját gyárukban gyártják az órák szerkezetét és alkatrészeit ahelyett, hogy harmadik féltől beszerzett alkatrészekből rakják össze.

 

 

Komplikációk:

#1 Komplikáció

Bármi olyan funkció amit az óra az idő mutatásán kívül "tud". (Lásd: Kronográf, GMT stb...) 

 

#2 Kronográf

Olyan quartz vagy automata óra ami az idő mutatásán kívül stopper funkcióval vagy ezek variációjával bír. 

 

#3 Flyback Kronográf

Olyan kronográf komplikációval ellátott óra amit nem kell megállítani, hogy újra köridőt mérhessünk mert azonnal visszaugrik a kezdő pozíciójába. 

 

#4 Rattrapante Kronográf (Split-seconds Krono.)

Olyan kronográf komplikációval ellátott óra amin 2 vagy több másodperc mutató is van ezzel több köridőt is tudunk egyszerre mérni.

 

#5 Öröknaptáras óra

Olyan óra amely ha folyamatos használatban van, szerkezete előre kijelzi a dátumot. A szökőév és hónapok hosszát is "tudja" így nem kell minden hónapban állítani.

 

#6 Retrograde

Egy része a számlapnak ahol egy mutató félkörben végigmegy egy adott időn belül. Ahogy ennek a végére ér visszamegy a félkör elejére és újra kezdi ezt, gyakran másodperceket és perceket jelöl.

 

#7 Repeater

Olyan óra amelynek szerkezete egy gomb (pusher) megnyomásával  hang alapján kis csengők megütésével jelzi az időt az analóg idő kijelzésen kívül. 

 

#8 Tourbillon

A Tourbillon már a Breguet-es cikkemben is előkerült. Breguet találta fel a tourbillont, hogy a zsebórák pontosabban járhassanak, a gravitáció az óraszerkezetre való negatív hatásait küszöböli ki. Karórákban teljesen felesleges viszont sok gyártónál a komplikáció mérnöki precizitást követelő természete miatt mégis belekerül a szerkezetbe méghozzá jól látható helyre, ezzel a gyártó az órái minőségére, mérnöki nagyszerűségére és a márka heritázsára utal.

 

#9 GMT

"Greenwich Mean Time" (GMT) egy olyan komplikáció amivel 2 vagy több időzónát tudunk mérni. Az 1950-es években fejlesztette ki a Rolex pilóták számára ezért hívjuk az olyan GMT órákat amelyek közepén egy 4-ik mutató található "Rolex GMT-nek" vagy "True GMT-nek".

 

#10 World Time  

Olyan órakomplikáció ahol a számlap úgy állítható, hogy 24 időzónát lehessen mérni rajta, általában a lünettán fel van tüntetve a 24 főbb város.

 

Órakészítési eljárások:

 

#1 Guilloche

Egy számlapkészítési eljárás ahol különbözőfajta bonyolult motívumok díszítik a számlapot

 

#2 Skeleton

Egy olyan óra ahol bele lehet látni a számlap felől a szerkezetbe. Fontos, hogy az nem elég, hogy levesszük a számlapot az óráról hanem egy teljesen külön szerkezetet kell gyártani.

 

#3 Exhibition Case Back

Egy olyan óra ahol a hátlap üvegre lett cserélve így a hátlap felől beláthatunk a szerkezetbe.

 

Egyéb fontos kifejezések:

 

#1 Forgató

Egy olyan eszköz amivel a tengelye körül forgathatjuk az órát így az automata órákat nem kell kézzel felhúzni ha esetleg nem volt használatban és elfogyott a járástartalék. (Csak automata óráknál használható.)

 

#2 Lumineszcencia 

Lumineszcens anyaggal (leggyakrabban ma már a biztonságos LumiNovával régen Rádiummal) bevont alkatrész legtöbbször mutatók és/vagy indexek.

 

#3 Horológia 

Az idő mérésével foglalkozó szakág.

 

Rolex szótár:

Rolex HD Wallpapers - Wallpaper CaveA Rolex marketing céljából szeret sajátos kifejezéseket használni ezért a leggyakrabban előforduló szavakat egy szómagyarázatba összegyűjtöttem.

 

#1 Rolex

A Rolex a legmainstreamebb luxus óramárka a világon így nem csoda, hogy a szótárban is szerepel a definíció pedig így hangzik. "Egy óra ami nagyon magas státuszú és minőségű." (Lásd: Wikiszótár )

 

#2 Perpetual

Az óra automata szerkezettel rendelkezik.


# 3 Oyster

1926-ban a Rolex piacra dobta az első Oystert. Az Oyster kifejezés az óra vízállóságára utal mivel ez volt az első vízálló óra. 

 

#4 Authorized Dealer (AD)

Olyan létesítmény ahol a Rolex jóváhagyásával adják el az óráit. (Nem összekeverendő a "Retailerekkel") (Más óramárkának is van AD-je)

 

#5 Oysterflex

A Rolex kompozit szíja , titánt és nikkelt is tartalmaz ami egy fekete elasztomerrel(gumiszerű anyag) van bevonva. a benne lévő anyagok tulajdonágai miatt a szíj nem állítható csak cserélhető.

 

#6 Glidelock

Egy olyan szíj zár ami megengedi a búvároknak hogy a zár és a szíj csúszhasson 20mm-t, hogy jobban illeszkedjen az óra a búvárruhához. 

 

#7 Oystersteel

904L rozsdamentes acél ötvözet amit repülőgép és hajógyártáshoz használnak. 

 

#8 Everose

A Rolex saját szabványú rózsaarany ötvözete ami szín aranyból, platinából és rézből áll. Így tovább megőrzi színét és ragyogását.

 

#9 Rolesor

Olyan Rolex órák amelyek tokja és/vagy szíja több anyag kombinációjából áll. Oystersteel-ből és 18K sárga vagy fehérarany-ból vagy akár Everose-ból is állhat.

 

Ha tetszett kövesd be az Instagramom.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://onwrist.blog.hu/api/trackback/id/tr918047194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

OnWrist

Hello! Örülök hogy itt vagy. Azért indítottam ezt a blogot, hogy hasonló hobbista órásoknak és gyűjtőknek egy személyes és közvetlen órás blogot indítsak és tartalmat gyártsak.  Rengeteg inspiráció volt nekem a kronometer.hu (főleg a youtube csatornájuk miatt) és rengeteg más, külföldi youtuber is, ezért a napokban elhatároztam, hogy elszánom magam és életemben először blogot indítok. Az egész motiváció e mögött csak az hogy tartalmat gyártsak arról amivel szeretek szabadidőmben foglalkozni és talán egy jó közösséget összekovácsolni.  Heti posztok várhatóak. :) Instagram: https://www.instagram.com/passtime808/ Youtube: Majd.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása