TörténelemÓra:Breguet #1

Milyen órája volt Napoleonnak? Ki fektette le a modern óragyártás alapjait? Tourbillon? Ez mind Breguet!

Beszélgessünk az egyik legrégebbi óragyártóról aki a mai napig a piacon van. Mielőtt viszont belemegyek a részletekbe el szeretném mondani, hogy ez a TörténelemÓra sorozat első része amiben összefoglalom a Breguet érdekességeit (mert van bőven) és a márka történelmét. Már vannak vázlatok a következő részekhez is de ha esetleg tetszik a sorozat és szeretnéd látni a kedvenc órádat vagy márkádat megjelenni akkor írj egy kommentet. 

Breguet (brand) - Wikipedia

 

1775-be megyünk vissza Franciaországba, Párizsba ahol Abraham Breguet megalapította a "Breguet" márkát a Ferdinand Berthoud alatt végzett 10 éves tanulmányai után. A márka első székhelye a Quai de l'Horloge 51 alatt volt Île de la Cité-ben a Szajna egyik szigetén. Az órakészítésben való újításai mint az automata (rotoros) óra vagy a Pare-Chute (az első ütésvédelmi rendszer) fektették le a modern órakészítés alappillérjeit.

 

Marie-Antoinette pocket watch | Breguet

Még Mária Antónia francia királyné figyelmét is felkeltette. Mégis a márka majdnem 250 éves történelmének egyik leghíresebb vásárlója Napóleon Bonaparte volt aki 3 egyedi órát is rendelt az órásmestertől az egyiptomi hadjárata előtt. A három horológium triója egy ütőműves zsebórából (szigetelt gátlóművel ellátva), egy utazó naptáras zsebóra (az egyik első típus) és egy perpetual ismétlőóra. 

(Marie Antionette zsebóra újrakiadása.)

(Kép: Breguet)
A márka rengeteg szabadalmát használják a modern Breguet órákban is mint például a Guilloche, Breguet mutatók, Breguet számok és minden eredeti Breguet rendelkezik egy titkos aláírással. (Részletesen)

 

A modern Breguet

Classique Chronométrie 7727A Classique Chronométrie 7727 a mágneses tengely birtoklója ahol a a mágneses forgó tengely egy szén-acél kiegyensúlyozó pálcából és egy ritka földfém mágnesből áll. A mágneses tér erősebb mint a föld gravitációja ezért a tengely oda-vissza képes mozogni az óra helyzetétől függetlenül ezzel pontosabbá téve a szerkezetet és egyben csillapítja az ütéseket és rázkódásokat. 

(Kép: Breguet)

 

 

 

 

 

 

Type XXII 3880

 

2010-ben a Breuget bemutatta a Type XXII 3880-at egy 10Hz szerkezettel a Type XX utódja ként. Ez a nagy frekvenciájú szerkezet lehetővé teszi az idő pontosabb mérését a Breguet szilikon anyaghasználatának köszönhetően. Silicon balance spring, lever és escape-wheel mind Breguet szabadalmak amit a mai napig használnak óragyártáshoz.  

(Kép: Breguet)

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://onwrist.blog.hu/api/trackback/id/tr5618026338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

OnWrist

Hello! Örülök hogy itt vagy. Azért indítottam ezt a blogot, hogy hasonló hobbista órásoknak és gyűjtőknek egy személyes és közvetlen órás blogot indítsak és tartalmat gyártsak.  Rengeteg inspiráció volt nekem a kronometer.hu (főleg a youtube csatornájuk miatt) és rengeteg más, külföldi youtuber is, ezért a napokban elhatároztam, hogy elszánom magam és életemben először blogot indítok. Az egész motiváció e mögött csak az hogy tartalmat gyártsak arról amivel szeretek szabadidőmben foglalkozni és talán egy jó közösséget összekovácsolni.  Heti posztok várhatóak. :) Instagram: https://www.instagram.com/passtime808/ Youtube: Majd.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása